nov. 292016
 

A trecut ceva timp de la Campionatul National Individual de Junioare, desfasurat la Deva, la sfarsitul lunii Octombrie. Si, desi timpul a trecut, trebuie sa va povestim cateva lucruri despre acest concurs… De aceasta data, ne-am bazat pe ajutorul prietenilor Puzzlegym, care ne-au ajutat cu informatii si filmulete de la fata locului, pentru care le multumim din suflet! In continuare, va lasam in compania lor, in timp ce ei vor povesti ce a vazut si a simtit fiecare, urmarind concursul, dar si impresiile comune ramase in urma acestui concurs.

* * *

Am pornit spre Deva cu gandul la micutele campioane pe care urma sa le vedem „la locul de munca”. Insa, in drumul nostru spre Deva, am facut mici excursii in locuri frumoase (Manastirea Barsana – Maramures – o oaza de liniste si frumos, cetatea Alba Iulia, Castelul Corvinilor din Hunedoara) si in calea noastra au iesit uneori „fantani ale dorintelor”, in care nu am ezitat sa aruncam banuti, iar unii dintre banuti poarta cu ei dorinte pentru gimnastica romaneasca, speranta ca stradania si munca copiilor si antrenorilor daruiti nu vor fi zadarnice, ca fetitele vor ajunge campioane, asa cum viseaza fiecare iar noi ne vom umple sufletele de bucurie privindu-le!

Concursul categoriilor mai mici a fost putin mai greu de urmarit pentru noi, pentru ca nu cunosteam asa bine fetitele, acustica salii lasa mult de dorit si cu toate incercarile pe care le-au facut unii sa ne ajute (multumim, oameni draguti, pentru amabilitate!), n-am reusit sa le identificam pe toate fetitele.

Ne-am instalat la „masa presei” – improprie denumire, deoarece, in afara de faptul ca ai pe ce sa scrii si sa-ti proptesti coatele, alte facilitati nu ofera. Singura priza nu mai functioneaza, insa oameni draguti si descurcareti ne-au ajutat cu incarcatul bateriilor… Ziua a fost lunga!

Evident ca m-am pierdut mereu printre categorii si nivele… Ba aflu ca s-au mai si schimbat, asadar… nici nu ma mai straduiesc… Stiu trei categorii: fetite pe care le-am vazut si anul trecut, fetite mici si junioare mari.

Sa incepem ce cele mici, zic… Chiar daca nu aceasta a fost ordinea cronologica, care mi-a cam cauzat neplaceri… Eram bulversata pe alocuri si nedumerita tare. Sincer, la aceasta categorie, nu prea cunosteam fetitele… Doar micutele aradence imi erau familiare (bun si internetul asta la ceva, bun-bun!). Desi ar fi trebuit sa le cunoastem, filmulete sigur au fost si de la alte concursuri, insa ne cerem iertare pentru ignoranta si promitem ca anul viitor le vom cunoaste mai bine!

Balerina Aradului,micuta Nina (Iasmina Neacsu) a fost puternic sustinuta de familie si de toti ceilalti aradeni (gimnaste si parinti). Ne-a spus o poveste frumoasa la sol si ne-a dus cu gandul departe, in salile de balet vieneze. A fost bucuroasa in prima zi, tristuta in ziua finalelor pe aparate… Cea mai buna consolare insa e in bratele iubitoare ale mamei. Desi s-a intors fara medalii de la acest concurs, fiind mezina Aradului, ne-a demonstrat ca isi doreste mult mai mult si cu siguranta anul viitor va folosi experienta acestui concurs ca si o treapta pentru a urca mai sus!

Daria are un zambet cuceritor si e frumoasa foc si cu multa personalitate! Familia Berar e foarte frumoasa, sunt trup si suflet unii pentru altii, se iubesc si se sustin in orice moment. Un mare bravo! Un mare bravo si pentru Daria, care si-a adjudecat titlul de campioana la paralele!

Cris (Cristina Vesa) este un copil serios si atent, un copil care isi doreste mult sa nu-si dezamageasca antrenorii, aceasta este impresia pe care ne-a lasat-o! Si a reusit sa nu dezamageasca! Medalia de bronz la individual compus, argintul de la paralele si aurul de la sol au confirmat!

Noutati pentru noi la aceasta categorie au fost multe! Am cunoscut-o pe campioana „Farului”, Luiza Popa, cea care si-a adjudecat titlul de vicecampioana nationala la individual compus, dar si bronzul la barna si aurul la sarituri. Micuta si firava, ai spune la prima vedere, dar cu o vointa puternica de a arata ca ii place ceea ce face!

Maria Ceplinschi, „blondina” Farului ne-a incantat la sol, ne-a tinut cu sufletul la gura la paralele si ne-a dus cu gandul la faptul ca gimnastica din Constanta inca are viitor!

Tot de la Constanta, dar de la Clubul Sportiv Scolar, vin si Amalia Petre, Andreea Preda si Evelina Oprea. Amalia, cea mai medaliata dintre fete, bronz la barna si argint la sol, ne-a amintit de talentul si eleganta „de traditie” de la Constanta. Andreea ne-a spus, printre evolutii: „pot mai mult, o sa vedeti!” iar Evelina – bulgarasul de energie al Constantei ne-a bucurat cu zambet, voie-buna si ambitie. Si inca ceva! Dorinta, multa dorinta!

Alinuta (Alina Craciun), asa cum o dezmiarda fetele de la Puzzle, o mai veche cunostinta a lor, o noutate pentru noi s-a clasat pe locul 5 la individual compus, dar a plecat acasa cu 2 medalii de argint: barna si paralele. Colegele ei, Ana Maria Barbosu (finalista la sol), Iulia Trestianu (finalista la paralele) si Rut Damian (un nume care ne aminteste de o mai veche cunostinta a noastra, sora ei mai mare, Diana Damian, fosta componenta a lotului de junioare) ne-au incantat cu evolutiile lor pline de ambitie si hotarare!

Reprezentantele Ploiestiului – Bianca Stoica (finalista la sarituri si barna) si Daria Popa s-au remarcat ca exemple veritabile de sportive indragostite de sportul practicat, coechipiere inimoase si concurente cu fair play. Un real progres in evolutiile lor.

Clubul Sportiv Scolar Dinamo a avut doua reprezentante in acest concurs, Eliseea Serbanescu, vicecampioana la sarituri si finalista la sol si Ana-Maria Rotaru, finalista la sarituri, cu mai putina experienta competitionala, dar cu o mare dragoste de gimnastica.

Larisa Scarlat, reprezentanta Onestiului, finalista la paralele, ne-a incantat de-asemeni la sol cu stilul ei artistic elegant si deopotriva dragalas.

Reprezentanta orasului gazda, Stefania Ciobanu ne-a cucerit, dar nu doar pe noi, ci si pe doamnele arbitre la sol, devenind astfel finalista la acest aparat.

„Stelutele” Bianca Dorobantu si Miruna Stanca nu s-au dezmintit nici de aceasta data,evoluand cu mare placere si bucurie reusind sa transmita cele mai frumoase emotii publicului.

Am uitat pe cineva? Stati putin! Nu sariti! Nuuuu, n-am uitat! Special am lasat la urma! Ce-i mai frumos trebuie asteptat cum se cuvine: cu rabdare. Cum sa uitam… Campioana? Miruna este numele campioanei din 2016. Miruna Cazan, reprezentanta Dinamo, gimnasta cu un an mai mica decat majoritatea adversarelor sale. Pare un copil jucaus, care executa elementele cu mare usurinta, dar este foarte atenta sa le execute bine si corect. Tinuta frumoasa si ingrijita, miscari energice, hotarate. Parca spune: „Asta sunt eu, asta pot face si ma prezint cu mandrie in fata voastra! Voi fi o mare campioana!” Deocamdata e! Campioana la individual compus si barna si medaliata cu bronz la sol!

La nivelul urmator, ne-am reintalnit cu mai vechile noastre cunostinte. Pe Iulia o recunosc cu usurinta, Ioana Stanciulescu, brunetica si cu acea impletitura intr-o parte, iar codita Danei Trica e inconfundabila. Micuta Lisa – n-am uitat-o… e o papusica energica, o iubesc inca de anul trecut!

Dar sa le luam pe rand! Lisa, singura reprezentanta a CSS Steaua Bucuresti s-a clasat pe locul 6 la individual compus si a plecat acasa cu o medalie de argint la barna si cu un bronz la sol. Desigur ca micuta jucausa care interpreta cu ceva timp in urma „Mica Sirena” incepe sa se transforme intr-o domnisoara eleganta, dar si ambitioasa si hotarata! Desi se pregateste inca la club, a demonstrat ca se poate!

„Stelutele” mai mari de la CSA, Andreea Digniri, o concurenta ambitioasa, Diana Mandrea, sportiva de perspectiva, gimnasta de lot, Alexia Borascu – finalista la sol si campioana la sarituri si de asemeni componenta a lotului de la Deva.

Si desigur, e momentul Campioanei! Campioana din 2016 la aceasta categorie vine de la CSA Steaua Bucuresti – Camelia Anghel – obisnuita a podiumurilor nationale inca de cand era micuta. Si-a mai luat acasa si un bronz la sarituri si un argint la sol.

Focsaniul a venit la concurs cu doua gimnaste mai putin experimentate, dar talentate: Iohana Pasere si Loredana Constantin, calaturi de Teodora Patrascu, o gimnasta mai cu experienta. Tot de la Focsani a venit si Ana Maria Puiu, cea mai experimentata, componenta a lotului de junioare de la Deva, medaliata cu bronz la paralele, o artista cu gratie si finete careia muzica lirica i se potriveste foarte bine. Are alura unei gimnaste de la ritmica si un zambet cuceritor.

Vicecampioana de anul acesta vine de la Farul Constanta si se numeste Ioana Stanciulescu, o obisnuita a primei trepte, de data aceasta a doua in spatele mai experimentatei colege de lot, Cami Anghel. Colega ei, Silvia Sfringu a demonstrat talent la sarituri in mod deosebit, unde s-a si calificat in finala.

Tot de la Constanta, dar de la clubul sportiv scolar, s-au prezentat la concurs cateva fete pline de talent si ambitie, asa cum suntem, de altfel, obisnuiti, atunci cand ne gandim la gimnastica din Constanta. Cea mai cunoscuta dintre ele, Emilia Munteanu, a reusit sa se claseze pe locul 7 la individual compus si a reusit o calificare in 3 din cele 4 finale: sarituri, paralele si barna, dovedind potential si dorinta de a fi mereu cat se poate de bine pregatita. Cand spui Alexandra Patriche, spui: energie, voie buna, zambet si ambitie. De ce atat de multe lucruri? Pentru ca atunci cand o urmaresti pe aparate, asta iti transmite si stim noi ca are ambitie multa, multa de a lupta cu durerile ce ii incetinesc drumul si de a se antrena si a concura cat mai bine! Gabriela Toader, de fel o „barnista” veritabila a fost mai ezitanta acum, in timp ce Ana Avram ne-a spus, cu emotie, pe acorduri de chitara, o poveste despre ce inseamna perseverenta si dorinta de a face ceea ce-ti place!

Iulia Berar, reprezentanta clubului din Arad, cel care in ultimii ani ne-a obisnuit cu surprize frumoase, acum componenta a lotului de junioare de la Deva a completat podiumul la individual compus, castigand medalia de bronz, dar si o calificare in finala de la sol si cea de la barna, unde a si castigat medalia de argint.

Daniela Trica, foarte, foarte aproape de medalia de bronz, ceva mai micuta dar foarte talentata si muncitoare, reprezentand un alt club micut, cu antrenori tineri si inimosi (Barlad), acum, deasemeni componenta a lotului de la Deva a reusit sa se claseze pe locul 5 la paralele si ne-a impresionat si pe noi si pe arbitre, castigand medalia de argint la sol.

Ramanem cu ochii pe moldovence si va povestim despre Ioana Oprea, tanara reprezentanta a Onestiului, o gimnasta cu multa ambitie si potential si care, cu siguranta ne va impresiona din ce in ce mai mult la urmatoarele concursuri, tinand cont ca este si componenta a lotului de la Deva. Colega ei, din Bacau, dar reprezentand tot clubul din Onesti, componenta a lotului de la Deva, Coleen Tataru a reusit locul 8 la individual compus si o calificare in 3 din cele 4 finale, dovedind potential la sarituri, aparatul ei preferat de cand era micuta.

Bucuresteanca Anna Tutunaru, de la CSS 2 Bucuresti a fost din nou o prezenta incantatoare aratand inca o data ca frumusetea gimnasticii consta in bucuria cu care o practici.

Reprezentantele clubului gazda, Valentina Borca si Lavinia Jitea au evoluat cu emotii in fata suporterilor locali descurcandu-se onorabil.

 

Concursul junioarele I a fost dominat de Olivia Cimpian, ceea care a castigat 4 din cele 5 titluri puse in joc. Oli s-a aflat la primul concurs dupa accidentarea suferita in timpul Campionatelor Europene de Junioare din luna mai. Acest concurs a marcat si revenirea in competitii a Alexandrei Mihai si Denisei Florea, gimnaste pe care nu le-am mai vazut in competitii anul acesta, dar a avut si o absenta notabila, Carmen Glavan medaliata cu bronz in concursul individual compus de la Openul Romaniei.

Olivia a impresionat la capitolul eleganta la sol si originalitate la paralele, unde am remarcat o legare noua (Shapo + Pak) mai putin intalnita la gimnastele din Romania. Anul viitor Olivia face pasul catre senioarat unde ii uram sa aiba mult success, sanatate si suntem siguri ca daca va continua sa progreseze ca si pana acum, rezultatele o sa fie pe masura.

Laura Iacob a castigat medalia de argint la individual compus dupa un concurs curat. Laurici devine senioara in 2018 dar a inceput deja sa cladeasca exercitii competitive. Noua ne-au placut mult barna si paralele insa Laura este o gimnasta completa si speram noi ca va demonstra asta si in concursuriile internationale. Este, cred, singura gimnasta care nu a ratat nimic si bucuria ei a fost mare si molipsitoare la final. Pe noi chiar ne-a bucurat!

Ioana Crisan a completat podiumul la individual compus. Si ea face anul viitor pasul spre senioare si speram noi ca va reusi sa realizeze tot ce isi propune pentru primul an de senioarat. Inca de cand a aparut in concursuri, Ioana s-a remarcat la toate aparatele dar anul acesta exercitiul ei la sol este unul foarte frumos.

Locul 4 in concursul individual compus si aurul la sarituri au revenit campioanei europene de la sol – Denisa Golgota. Pe acorduri italiene, Denisa a stralucit la sol, dar a aratat si ca isi doreste sa devina o gimnasta competitiva pe patru aparate, la paralel s-a agatat ca o maimutica de bare si nu s-a dat jos de pe ele!

Asa cum spuneam mai sus, ne bucuram de revenirea in concursuri a Alexandrei Mihai. O dansatoare desavarsita, Alexxa a adus bucurie si piruete pe covorul de la sol. Chiar daca a ratat in finale si era tare suparata la sfarsit, Alexxa ne-a aratat ce inseamna ambitie: ambitie „cu carul”. Are un exercitiu la barna „super-tare”, cu o urcare dificila pe care, din pacate, a ratat-o in ambele zile in concurs, desi in antrenamente s-a descurcat cu ea, dar apoi a lucrat foarte curat, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Isi doreste atat de mult si cu siguranta ambitia, munca si dorinta nu vor ramane nerasplatite! Anul viitor trece si ea la senioare si ne dorim ca de acum accidentarile sa o ocoleasca si sa ii vedem des zambetul in competitii majore.

Tot la capitolul reveniri se afla si Denisa Florea. Am remarcat exercitiul ei la paralele si mai ales inaltimea despinderii, avem si noi veverita noastra zburatoare. Anul viitor,  Deni devinde senioara si noi ii dorim sa stranga la fel de multe medalii ca si Gabby Douglas (campioana absoluta de la Londra, poreclita veverita zburatoare).

Andra Anghelescu  s-a facut remarcata prin eleganta la sol si o compozitie originala la barna. Si ea face parte din generatia 2001 care anul viitor va face pasul catre senioare.

Ajunsa mai tarziu la lotul national, Ariadna Stanciu a demonstrat ca prin munca se poate ajunge departe.

Alisia Botnaru nu a concurat la sarituri si nu a putut emite pretentii la medali in concursul individual compus dar a demonstrat inca o data ca este o gimnasta talentata.

Carmen Ghiciuc a concurat doar la paralele aratand inca o data ca exista potential si la acest aparat.

Concursul ne-a aratat ca Romania inca mai are gimnaste talentate care sa o duca in elita mondiala, insa nu trebuie sa uitam ca doar zece gimnaste au fost inscrise in concursul de la categoria I (fete care devin senioare in 2017-2018).

Ca de fiecare data la finalul concursului, parasind sala, ne intrebam < Gata, s-a si terminat? Parca abia a inceput.> Timpul zboara repede in compania tinerelor gimnaste, plecam incarcati de energie pozitiva, dornici de a le revedea cat mai curand. Elita mondiala e inca doar un vis, poate chiar o himera dar prezentul cu multele lui sperante de viitor este frumos indiferent de nivel si performanta, gimnastica junioarelor este cea mai captivanta pentru ca e sport de dragul sportului, e ambitie de copil, curaj, intrecere de limite, victorie indiferent de rezultat! Abia asteptam revederea.

 

(PS: Multumim cameramanilor ”de serviciu”, povestitorilor si tuturor prietenilor Puzzle-gymnastics care ne sunt alaturi de fiecare data cand noi nu reusim sa fim prezenti la toate competitiile!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 Posted by on noiembrie 29, 2016

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)