Ian 192018
 

Cluj2017
Anul 2017 a fost unul bogat in… evenimente pentru gimnastica romaneasca. Inca din 2015 gimnastica romanesca a trebuit sa se multumeasca doar cu succese europene…nici anul 2017 nu a fost o exceptie. Puzzle Gymnastics a ramas aproape de acest sport minunat si in 2017 chiar daca implicarea a fost mai putin vizibila. La inceput de 2018, an pe care ni-l dorim mai generos cu gimnastica romaneasca ne reamintim principalele momente ale anului ce a trecut.

 • IAN 2017, Franta. Ca de obicei primul moment competitional al anului este reprezentat de prezenta micutelor barladence la concursul Grand Prix De Nimes. Si asa cum ne-au obisnuit evolutia lor a fost la superlativ – locul 1 cu echipa (Anastasia Balaur, Ioana Balan, Ilinca Balan, Bianca Balan si Lorena Popa) si primele 3 pozitii la individual: 1 Ioana Balan, 2. Bianca Balan, 3. Lorena Popa.
 • 10-12 FEB 2017, Oklahoma, SUA, Nadia Comaneci International Invitational. Echipa formata din Laura Iacob (CSM Onesti), Ariadna Stanciu (CS Farul Constanta), Ioana Stanciulescu (CS Farul Constanta) si Daniela Trica (CSM Barlad) se impune in competitia pe echipe adunand si multe, multe distinctii individuale. Laura Iacob este prima la individual compus, paralele si barna, a doua la sarituri si a treia la sol; Ioana Stanciulescu este prima la sol, a doua la barna si individual compus si a treia la sarituri si paralele iar Daniela Trica este a doua la sol. Din pacate, din motive de sanatate acest concurs avea sa ramana singura prezenta competitionala a anului pentru multimedaliata Laura Iacob.
 • MAR 2017 In asteptarea Campionatelor Europene de la Cluj, cea mai titrata gimnasta a ultimilor ani, Larisa Iordache renunta la participarea la Cupa Mondiala de la Stuttgart din pricina unei accidentari ce avea sa ii limiteze participarea la Euro 2017 la doar 2 aparate (paralele si barna).
 • 16-19 MAR 2017, Baku, Azerbaidjan. In plina pregatire pentru Europenele de la Cluj, senioarele Catalina Ponor si Anamaria Ocolisan iau startul la Cupa Mondiala de la Baku. Catalina Ponor reuseste victorii in ambele probe vizate barna si sol in timp ce Anamaria Ocolisan iese din lupta pentru prezenta la Euro 2017 dupa evolutii modeste urmate de o accidentare.
 • 22-25 MAR 2017, Doha, Qatar. Urmatoarea oprire in drumul spre Cluj este Cupa Mondiala de la Doha, participante Catalina Ponor si Olivia Cimpian. Olivia Cimpian aflata la prima competitie de senioare a carierei nu reuseste nicio calificare in finale in timp ce Catalina Ponor este prezenta in finala de la barna adjudecandu-si medalia de argint. Solul se anunta mai greu de gestionat.
 • 25-26 MAR 2017, St. Etienne, Franta. Pe ultima suta de metri inainte de Europene, Larisa Iordache, Laura Jurca si Ioana Crisan participa la Saintegym Cup.
 • 1-4 APR 2017, Buzau, Romania, Campionatul National al Cluburilor Sportive Scolare. Prima competitie a anului pentru multe dintre junioarele noastre, pentru cele mai mici chiar prima competitie oficiala a carierei lor.
  La nivelul debutantelor (nivelul 1) castiga echipa CSS Barlad, un club in continua ascensiune iar individual se disting Erica Gogoase de la CSS 1 Timisoara urmata de Delia Ivanciu de la CSS 1 Constanta si un trio de la CSS Barlad Ioana Balan, Ilinca Balan si Lorena Popa. In clasamentul pe aparate domina Anastasia Balaur (CSS Barlad) la sarituri, Lorana Popa la paralele, Iulia Crainic (CSS 1 Timisoara) la barna iar la sol Maria Broasca (CSS 1 Constanta) si Erica Gogoase.
  La nivelul 2 din nou o echipa a CSS Barlad se impune categoric la fel cum o face si lidera lor Amalia Puflea in clasamentul individual. Locurile 2 si 3 sunt ocupate de Roberta Radu (CSS Dinamo Bucuresti) si Amalia Ghigoarta (CSS 1 Timisoara)
  Nivelul 3 nu aduce surprize in competitia pe echipe, unde locul 1 a fost adjudecat de echipa CSSG Focsani. Triol fruntas la individual este 1. Ana Maria Barbosu (CSSG Focsani), 2. Iulia Trestianu (CSSG Foscan), 3. Amalia Petre (CSS 1Constanta)
  La nivel 4 campioana absoluta este Alexandra Patriche (CSS 1 Constanta) urmata in clasament de coechipera Gabriela Toader si de focsaneanca Alina Craciun.
  La nivel 5 se impune Bianca Matei (CSS 1 Constanta) in timp ce la nivel de senioare ia startul doar Andrada Craciun (CSS 2 Bucuresti).
 • 19-23 APR 2017, Cluj-Napoca, Romania. Campionatele Europene gazduite cu multe emotii si eforturi de catre Romania reprezinta un real succes organizatoric, sportivi, oficiali si public fiind toti foarte placut impresionati de atmosfera clujeana. Se dovedeste o sarbatoare a sportului ce onoreaza trecutul fantastic al gimnasticii romanesti si, speram noi, deschide apetitul pentru noi succese si realizari. Si pentru ca mandria noastra sa fie deplina cei mai valorosi gimnasti ai prezentului (si nu numai) aduc si medaliile mult dorite: Catalina Ponor aur la barna, Larisa Iordache bronz la barna si in competitia masculina Marian Dragulescu aur la sol si argint la sarituri.
 • 07 MAI 2017, Barlad, Romania. Cupa Andreea Raducan, concurs dominat de gimnastele barladene care castiga ambele probe pe echipe (nivel 1 si nivel 2). La nivel 1 se remarca barladencele Ioana Balan (1 individual si sol), Anstasia Balaur (locul 1 sarituri si 3 individual), Lorena Popa (locul 1 paralele), focsaneanca Catalina Munteanu (locul 2 individual, paralele si barna) dar si Delia Ivanciu – CSS 1 Constanta (locul 1 barna) si altele. La nivel 2 barladencele Amalia Puflea si Roberta Furcoi sunt intrecute de dinamovista Ella Oprea. Concursul marcheaza si o premiera nationala prin transmiterea live pe youtube.
 • 12-14 MAI 2017, Koper, Slovenia, Cupa Mondiala de la Koper. Larisa Iordache castiga ambele probe la care ia startul paralele si barna
 • 20 MAI 2017, Focsani, Romania, Memorialul Sergiu Popa. Competitia ajunsa la editia nr 11 este ultima etapa de pregatire pentru Campionatul National pentru gimnaste de la cluburile CSS 1 Constanta, CSS Galati, CSS Sibiu, SCM Bacau, CSM Onesti, CSS Barlad, CS Petrolul Ploiesti, CSS 2 Bucuresti si desigur CSSG Focsani.
 • 18-21 MAI 2017, Osijek, Croatia, Cupa Mondiala de la Osijek. Ioana Crisan si Maria Holbura lupta pentru medalii in finalele de la barna, sol si paralele fara a izbuti sa acceada la podium. Locurile 4 la barna, 6 la paralele si 7 la sol pentru Ioana si locul 8 la paralele pentru Maria Holbura.
 • MAI 2017, Oyonnax, Franta, Campionatele Nationale pe Echipe A1. Larisa Iordache ajuta echipa Gym Concordia la castigarea titlului.
 • 28 MAI 2017, Izvorani, Romania, Cupa OMV Petrom, editia a 3a. Din nou in prim plan generatia Petrom.
  Fetitele de 9 si 10 ani se intrec de data aceasta dupa un sistem de notare de la 1-10 rezultatele aducand in prim plan aproximativ acelasi protagoniste. Surpriza este Alexandra Florea castigatoarea de la nivel 1 care le devanseaza pe Erica Gogoase, Ilinca Balan, Delia Ivanciu. La nivel 2 podiumul include premiantele obisnuite Amalia Puflea, Roberta Radu, Ella Oprea cu Sabrina Maneca pe locul 4 iar Amalia Ghigoarta absenta in urma unui mic accident la sarituri.
  La categoria gimnastelor de 11-12 ani (nivel 3-4) se impune Erika Leonida (Steaua Bucuresti) urmata de focsanencele Ana Maria Barbosu si Iulia Trestianu dar si de speranta Constantei Mara Ceplinschi (CS Farul)

 • IUN 2017, Buzau, Romania. Are loc editia a IV-a a concursului “Stelutele Gimnasticii” cu micute gimnaste de la CSS Buzau, CSS Barlad, CSS 2 Bucuresti, CSSG Focsani, CS Petrolul Ploiesti, CSM Arad, CSM Onesti.
 • 31 MAI – 2 IUN 2017, Onesti, Romania, Campionatul National al Junioarelor III. Din nou atentia spre micile gimnaste, din nou schimbare de ierarhie la varf.
  La nivel 1 titlul pe echipe merge catre CSS 1 Constanta care invinge formatiile CSS Barlad si CSSG Focsani. De remarcat faptul ca primele 7 echipe acumuleaza totaluri peste 159 puncte (o medie de 13 puncte pe evolutie contabilizata) ceea ce presupune un nivel destul de imbucurator. Campioana absoluta este din nou campioana scolara Erica Gogoase (CSS 1 Timisoara) urmata de aceasta data de Raisa Chivu (CSSG Focsani) si de Alexandra Florea (CSS 1 Constanta)

  La nivel 2 echipa CS Dinamo Bucuresti castiga de o maniera categorica in fata echipelor CSS 1 Timisoara si CSS Barlad (singurul club medaliat la ambele nivele). Ella Oprea se impune pentru a doua oara in 2017 in fata Amaliei Puflea (prima data la Cupa Andreea Raducan). Amalia se revanseaza in finalele pe aparate cu un scor de 3 la 1 la medalii de aur. Amalia Ghigoarta a fost a treia la individual castigand apoi si finala la sol.

 • 4 IUNIE 2017 Onesti, Romania, Campionatul National pe Echipe al Junioarelor II si I.
  Competitia pe echipe la nivel 3 confirma suprematia (la aceasta categorie) CSSG Focsani in fata echipelor CSS 1 Constanta si CS Dinamo Bucuresti. Individual, concursul de calificare pentru finalele din toamna este dominat de gimnasta de nivel 2 Amalia Puflea, inscrisa de antrenori si la aceasta categorie superioara. Ea devanseaza colege mai experimentate precum Ana Maria Barbosu, campioana scolara si Erika Leonida, campioana Petrom.

  La nivel 4 se impune formatia CS Farul Constanta ale carei componente termina toate in top 6 individual cu Ioana Stanciulescu si Silvia Sfiringu pe primele trepte. Daniela Trica de la Barlad a fost a treia.

  La nivel 5 Iulia Berar reuseste sa o intreaca pe mai experimentata Denisa Golgota castigandu-si prezenta in echipa de junioare ce avea sa ne reprezinte la FOTE 2017.

 • 3 IUN 2017, Trnava, Slovacia, Gym Festival Trnava. Andra Anghelescu, Carmen Glavan, Maria Holbura si Alexandra Mihai participa la competitie dar desi prezente in toate finalele nu reusesc si castigarea de medalii. Cel mai aproape ajunge Alexandra Mihai, locul 4 la sarituri.
 • IULIE 2017 Gimnasta Olivia Cimpian, una dintre cele mai promitaotoare tinere sperante ale Romaniei decide sa concureze pentru Ungaria, parasind lotul olimpic al Romaniei.
 • 23-30 IUL 2017 Gyor, Ungaria, Festivalul Olimpic al Tineretului European. Cel mai asteptat concurs al anului pentru junioarele noastre nu are un bilant fructuos. Echipa termina pe un nesatisfactor loc 10, Denisa Golgota este doar a 15-a la individual compus iar finalele pe aparate sunt fructificate doar de Denisa Golgota – argint la sarituri, celelalte doua junioare, aflate la prima lor competitie internationala!, termina pe locurile 5 – Nica Ivanus si 8 – Iulia Berar la barna.
 • AUGUST 2017, Bucuresti, Romania. Adunarea Generala a FRG stabileste noul comitet executiv si noul presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica – Andreea Raducan. Multe sperante si multe asteptari!
 • 19-23 AUG 2017, Taipei, Taiwan, Universiada de Vara. Larisa Iordache revine pe 4 aparate si devine campioana mondiala universitara absoluta. Castiga apoi aurul la sol si bronzul la barna. Titlul mondial absolut devine un tel tot mai realizabil.
 • 1-3 SEP 2017, Ploiesti, Romania. Campionatul National al Maestrelor. Concursul este dominat de Larisa Iordache si de echipa CNS Cetate Deva. Catalina Ponor o secondeaza pe Larisa in finalele de la barna si sol.

 • 8-10 SEP 2017, Szombathely, Ungaria, Cupa Mondiala de la Szombathely. Catalina Ponor se intoarce cu aurul de la barna si argintul de la sol, Maria Holbura este a 4-a la barna iar Laura Jurca a 6-a la paralele. Carmen Ghiciuc nu reuseste calificarea in finale.
 • 16-17 SEP 2017, Paris, Franta, Cupa Mondiala de la Paris. Larisa Iordache castiga titlul la barna, argintul la sol si locul 4 la paralele. Ioana Crisan este a 8-a la sol.
 • 17-18 SEP 2017, Yokohama, Japonia, Japan Junior International. Denisa Golgota face deplasarea la renumita competitie internationala de juniori dar o accidentare mai veche o face indisponibila pentru intreg concursul.
 • 2-8 OCT 2017, Montreal, Canada, Campionatele Mondiale. Bilant de 0 medalii pentru Romania, cu o singura prezenta feminina in finale – Ioana Crisan la individual compus. Favorita nr 1 pentru titlul individual, Larisa Iordache se accidenteaza la incalzirea premergatoare calificarilor – ruptura de tendon ahilian. Catalina Ponor cu o greseala necaracteristica la barna si un sol mai putin competitiv nu reuseste calificarea in finalele individuale. Totodata isi anunta retragerea din gimnastica la finele anului 2017.
 • OCT 2017, Focsani, Romania. Din nou la Focsani verificare competitionala inaintea Nationalelor (individuale de junioare de aceasta data) – Cupa Vrancei. In premiera intr-un format international pe langa cluburile CSS 1 Constanta, CSS 2 Bucuresti, CS Petrolul Ploiesti si CSSG Focsani participand si clubul Speranta Chisinau.
 • 23-28 OCT 2017, Thorigne-Fouilard, Franta, Semaine Internationale Gymnastique. Gimnastele CSS Sibiu participa la competitia amicala si gala de gimnastica impreuna cu antrenoarea-campioana Sabina Cojocar.
 • 1 NOV 2017, Morges, Elvetia, Arthur Gander Memorial. Catalina Ponor pe locul 4 individual.
 • 13 NOV 2017, Bucuresti, Romania, Lansarea programului „Samurai 2020” Larisa Iordache, in plina recuperarea dupa operatia la tendonul ahilian, este singura gimnasta inclusa de COR in program.
 • 9-11 NOV 2017, Deva, Romania, Campionatul National Individual al Junioarelor. Cu doar 35 gimnaste la start!
  Nivel 3. Amalia Puflea confirma potentialul si forma extraordinara castigand titlul individual putin inaintea la fel de talentatei si tinerei Sabrina Maneca Voinea de la CS Farul. Erika Leonida de la Steaua a fost a treia. Titlurile pe aparate se impart tot intre cele doua cele mai mici concurente ale categoriei Amalia castigand la paralele, barna si sol iar Sabrina adjudecandu-si sariturile gratiei unui frumos Yurchenko 360.
  Nivel 4. Un duel interesant si la acest nivel, protagonistele fiind de aceasta data Silvia Sfiringu (CS Farul) campioana nationala si Lisa Marchidanu (CSA Steaua) vicecampioana. Dinamovista Antonia Duta a fost a treia la individual si prima la paralele. Celelate titluri pe aparate au revenit Lisei Marchidanu, Silvia Sfiringu colectionand medaliile de celalte culori.

  Junioare I. Concurenta redusa cu doar 3 gimnaste la start. Ierarhia finala: Iulia Berar, Maria Pana, Anna Tutunaru.

 • 16-17 NOV 2017, Chisinau, Republica Moldova. Gimnastele CSSG Focsani participa la Cupa Speranta impreuna cu gimnaste de la cluburi din Republica Moldova si Ucraina. Bilantul – 6 medalii de aur (Raisa Chivu – individual compus categoria I, Iulia Trestianu – individual compus categoria a II-a, Loredana Constantin – individual compus, barna si sol categoria a III-a, Iohana Pasere – sarituri categoria a III-a), 4 medalii de argint (Catalina Munteanu – individual compus categoria I, Ana Maria Barbosu – individual compus categoria a II-a, Iohana Pasere – individual compus categoria a III-a, Loredana Constantin – paralele categoria a III-a) si 3 de bronz (Alina Craciun – individual compus categoria a II-a, Iohana Pasere – barna si sol categoria a III-a).
 • 25-26 NOV 2017, Mexic, Abierto Mexicano de Gimnasia. Cu 3 medalii, aur la barna si sol, argint la individual, Catalina Ponor spune Adio carierei de gimnastica intr-un cadru emotionant. Speram la o gala de retragera in 2018 in Romania!
 • 25-26 NOV 2017, Charleroi, Belgia, Top Gym. Romania participa la traditionala competitie belgiana cu junioarele Silvia Sfiringu si Iulia Berar. Iulia reueste frumoasa performanta de a castiga medalia de bronz la paralele, Silvia termina pe 6 la sol si 8 la sarituri.
 • DEC 2017 O a doua gimnasta paraseste lotul Romaniei cu intentia de concura pentru o alta tara. Laura Jurca isi continua cariera in Germania.
 • 2 DEC 2017, Split, Croatia. Are loc reuniunea UEG pentru stabilirea structurii pentru urmatorii 4 ani. Anca Grigoras Mihailescu este desemnata presedinta a Comitetului Tehnic Feminin iar Mircea Aolzan este ales membru in Comitetul Executiv.
 • 5 Dec 2017, Bucuresti, Romania. Are loc lansarea proiectului „Hai cu noi in tara campionilor” cu obiectiv in relansarea gimnasticii romanesti.
 • 9 DEC 2017, Focsani, Romania. 150 de tinere sportive participa la Cupa Mica Gimnasta, proiect educational realizat cu sprijinul DJTS Vrancea.
 • 18 DEC 2017, Bucuresti, Romania. Comitetul Executiv al FRG stabileste ierarhia gimnastilor pentru anul 2017. La gimnastica artistica feminina sportivele anului sunt desemnate Catalina Ponor si Larisa Iordache.
 • DEC 2017 Dupa o reaccidentare la tendonul ahilian Larisa Iordache decide sa renunte temporar la gimnastica de performanta urmand sa revina dupa recuperarea totala.

In loc de concluzii….dorinte…sperante…Gimnastica romaneasca sa fie mai bogata in 2018 dar mai ales mai sanatoasa si mai fericita… iar noi, mai aproape de ea.

 Posted by on ianuarie 19, 2018