Aug 172016
 

RioCam pe la inceputul acestui ciclu olimpic incepea si aventura Puzzle. Cat entuziasm, cata munca…doar, doar am putea si noi sa facem ceva pentru gimnastica, pentru acest sport minunat, pentru aceste fetite curajoase care ne aduc emotii dintre cele mai frumoase…

Abia un ciclu olimpic a trecut si deja ne punem intrebarea, mai are rost? Pentru ce?

Atatea lucruri urate se ascund in spatele frumusetii… atatea vise pierdute… atatea aripi frante.

Am asistat neputiinciosi la declinul exponential al gimnasticii romanesti, prabusire care nu ne uimeste in esenta ei, era totusi previzibila, ci prin viteza de propagare si prin avalansa declansata odata cu ea.
Sa nu calificam echipa de gimnastica la Jocurile Olimpice era inevitabil odata si odata in ritmul in care mergea gimnastica romaneasca. Sali necorespunzatoare, antrenori putini si nu intotdeauna interesati, selectie precara, motivatie insuficienta, management defectuos… toate acestea nu puteau sustine o fabrica de medalii, inertia nu putea functiona la nesfarsit.

Ceea ce uimeste este insa lipsa de reactie a celor in masura sa schimbe ceva. Nici macar in ceasul de pe urma, nu s-au schitat  cele mai mici incercari  de reconstructie, de reparatie ba s-au ivit probleme noi care au fost lasate sa escaladeze. O lipsa totala de implicare.

Din pacate odata cu prabusirea sistemului, adevaratele victime au fost sportivele, in special cele doua varfuri Catalina Ponor si Larisa Iordache. Antrenate intr-o lupta pentru dreptul de a isi reprezenta tara, fiecare in parte a incercat sa isi demonstreze valoarea. Lumea gimnasticii, fani si specialisti totodata, s-a scindat in jurul lor… doar Federatia a ramas “la toate rece”.

Mai este oare ceva de spus despre un sport in care nimanui nu-i mai pasa? Mai este ceva de spus atunci cand sportivul se vede nevoit sa se justifice pentru un rezultat al unui intreg sistem? Mai este ceva de adaugat intr-un sport in care antrenorul nu poate insufla spiritul de colegialitate si fair play elevelor sale? Ce mai poti spune cand sportul nu mai este motiv de mandrie ci de scandal?
Dar mai presus de toate ce rost mai are sportul cand practicarea lui dezumanizeaza, distruge caractere, formeaza nu modele ci contraexemple? Ar mai fi ceva de spus?

 Posted by on August 17, 2016

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>