Mar 112016
 

Editia 2016 a Cupei Junior din cadrul prestigioasei competitii din Canada, L’International Gymnix a fost una deosebit de puternica, reunind junioare dintre cele mai valoroase din SUA, Rusia, Romania, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franta si Belgia.

Ca un al doilea test important pentru aceasta generatie de junioare a Romaniei, dupa FOTE 2015, Gymnix ne-a aratat ca lucrurile nu stau inca asa cum am fi sperat. Cu toate ca actualul lot de junioare de la Deva este unul dintre cele mai promitatoare din ultimii ani ca talent si pregatire, rezultatele se lasa asteptate. Pe fondul unei evidente diferente de bagaj tehnic in special fata de gimnastele americane (dar si fata de cele ale Rusiei daca ne referim la paralele), romancele par sa nu isi regaseasca in concursuri ritmul din antrenamente, pierzand in contul emotiilor zecimi importante din nota de executie, multe dintre ezitari survenind frecvent chiar la partea artistica.

Important este ca aceasta noua experienta sa ajute la constructia unei echipe puternice in care punctele slabe sa fie atenuate iar cele forte speculate. Suntem intr-un moment critic in gimnastica romaneasca, moment ce trebuie gestionat cu viziune si multa intelepciune. Gymnix ne arata ca este nevoie de o schimbare de tempo si la nivel de junioare. Un Gymnix remix. Cu incredere si curaj se poate!

Iata povestea Gymnix 2016 din perspectiva Danielei Sburlea, prietena Puzzlegym, spectator si suporter al Romaniei in sala din Montreal:

Patru gimnaste ale clubului  Cetate Deva, componente ale lotului national de junioare au participat in perioada 3-6 martie la un concurs international de anvergura, care a avut loc in Montreal, Canada: International Gymnix.

Ioana Crisan, Olivia Cimpian, Alisia Botnaru si Denisa Golgota, insotite de antrenorii Nicolae Forminte si Liliana Cosma, au reprezentat onorabil Romania, castigand doua medalii de bronz si un meritoriu loc patru in finalele pe aparate ale unei competitii care a reunit cele mai importante junioare din SUA, Rusia, Canada, Romania, Japonia, Marea Britanie, Belgia si Franta.
In concursul general pe echipe, Romania a obtinut locul 5.

Asa cum era de asteptat in conditiile participarii unor gimnaste provenind din echipe cu o valoare demonstrata in ultimii ani, concurenta a fost extrem de serioasa. Exercitiile junioarelor prezente la International Gymnix au inclus saritura “Amanar”, saltul apel pe barna, treceri tip ”Shaposhnikova” la paralele – elemente extrem de valoroase in bagajul gimnastelor de elita mondiala.

Echipa Romaniei

© Daniela Zaria

© Daniela Sburlea

Olivia Cimpian a avut o evolutie la sol care a incantat audienta prin eleganta, si a fost una dintre cele mai aplaudate gimnaste. Dupa o calificare din prima pozitie (14.125), in finala i-a revenit locul al treilea (13.600), dupa Emma Malabuyo (14.350) din SUA si Ana Padurariu (13.950) din Canada.
Alisia Botnaru a avut la barna o executie sigura si corecta, care i-a adus si ei medalia de bronz (13.775). Ea a fost prezenta si in finala de la sol. Competitia la barna a fost castigata de aceeasi gimnasta din SUA, cu un exercitiu a carui valoare de dificultate este extrem de ridicata chiar si pentru intrecerile de cel mai inalt nivel ale senioarelor: 6.5.
Denisa Golgota a prezentat in finala la sarituri un Yurcenko cu doua intoarceri, foarte bine executat (nota la executie: 8.8), si a obtinut locul patru, la mai putin de doua sutimi de podium.
Ioana Crisan a prezentat de asemenea exercitii valoroase, in special la barna (nota de dificulatate: 5.9). Desi in calificari a ezitat, pierzand finala, Ioana s-a facut remarcata pentru energia cu care a lucrat si la celelalte aparate: o desprindere Tkachev foarte inalta la paralele, o saritura Yurcenko cu un surub executata cu o lejeritate care arata mult potential la acest aparat. In concursul pe echipe, Romania a pierdut podiumul in ultima rotatie, la paralele. Totusi este imbucurator sa remarcam ca exercitiile prezentate de junioarele Romaniei anul acesta la paralele au o valoare semnificativ mai ridicata decit cele prezentate acum doi ani. Este adevarat ca doua gimnaste din patru au ratat la acest aparat (dupa trei rotatii fara ratare), insa trei dintre ele au inclus un salt Pak in exercitiu, doua dintre ele au deja o coborare Tsukahara iar Olivia Cimpian a prezentat si o trecere Maloney- ceea ce reprezinta un progres notabil.
Totalul echipei Romaniei a fost la 6 sutimi de podium.

Ce nu ne putem permite sa ignoram?

Nu ne putem permite sa ignoram nivelul din ce in ce mai ridicat al concurentelor din tot mai multe tari – atat la junioare, cit si la senioare.

In afara de faptul ca echipele cu traditie raman pe podium (finala la paralele a fost castigata, ca de obicei, de o reprezentanta a Rusiei: Anastasia Iliankova (14.300), echipele Canadei si Japoniei s-au prezentat de asemenea remarcabil.
Kiko Kuwajima (JAP) o obtinut nota 9.1 la executia unui Yurcenko dublu, si are o dificultate de 6.0 la barna, egala cu cea a Anei Padurariu si a lui Jade Chrobok din Canada; Soyoka Hanawa (JAP) are o barna de dificultate 5.9, Laurette Charpy (FRA) are o dificultate de 5.8 la paralele.

International Gymnix a inclus anul acesta si un concurs de senioare in care am putut sa o vedem pe Sae Miyakawa (JAP) – dificultate 6.4 la sol si sarituri (Cheng). Nu putem omite faptul ca gimnasta japoneza a fost calificata a doua la sol la campionatul mondial din 2015 si este un concurent major pentru finala olimpica. Isabella Onyshko din Canada a castigat concursul individual compus, cu note de peste 14.200 la toate aparatele. Startul a inclus-o si pe splendida Eythora Thorsdottir (Olanda)  care castiga enorm prin prezenta foarte artistica. Sa nu uitam ca echipa Olandei s-a calificat deja pentru Rio.
Remarcabil au evoluat reprezentantele Belgiei  care sunt concurentele nationalei de senioare a Romaniei in concursul de calificare pentru Jocurile Olimpice  si care au obtinut in finala la paralele notele: 14.375 (aur), 14.175 (argint) si 14.000 (dificultate 6.3, 6.1 si 6.0). Belgia a obtinut de asemenea prima nota la sol (Axelle Klinkaert – 14.275), si a doua nota la barna (Nina Derwael – 13.975); aceasta este echipa cu care se confrunta Diana Bulimar sau Laura Jurca in extrem de importantul concurs de calificare din aprilie.

Astfel, consideram ca nu putem ignora o importanta tendinta de ”globalizare” a performantei in gimnastica demonstrata de faptul ca medalii mondiale au mers in ultimii ani in Vietnam, Olanda sau Australia, in timp de Mexic si Republica Dominicana sunt in finalele pe aparate. Concurenta Larisei Iordache e astazi foarte diferita de concurenta Laviniei Milosovici, de exemplu.
De asemenea, nu putem trece cu vederea nivelul de mediatizare de care se bucura gimnastica in unele tari – SUA, Canada sau Italia (filme, reality-shows, bloguri foarte active care acopera in timp real competitii de pretutindeni, sponsori gigantici, o industrie a costumelor de gimnastica s.a.m.d.) in timp ce la noi in tara unele sali de gimnastica  risca sa se inchida sau  nu au dotari de baza.
Regretabil, nu putem ignora faptul ca exista fani ai gimnasticii din mai multe tari, care cunosc si ”monitorizeaza” junioarele Romaniei, atenti la evolutia fiecareia, mai bine decat multi dintre fanii romani.

Ioana Crisan, Olivia Campian, Alisia Botnaru si Denisa Golgota sint gimnaste deja valoroase in competitii internationale, si cu un potential care trebuie recunoscut si apreciat. Pe langa faptul ca talentul si eforturile lor sustin o traditie, ele ii reprezinta pe toti acei copii care, plasati in cadrul propice, si indrumati de oameni cu vocatie, cred in ei insisi, isi descopera propriile resurse, si reusesc sa atinga perfomanta.

Rezultatele in finalele pe aparate – juniori

Sarituri:
1. Jordan Chiles (SUA)
2. Deanne Soza (SUA)
3. Kiko Kuwajima (JPN)

Paralele:
1. Anastasiia Iliankova (RUS)
2. Gabby Perea (SUA)
3. Deanne Soza (SUA)

Barna:
1. Emma Malabuyo (SUA)
2. Varvara Zubova (RUS)
3. Alisia Botnaru (ROM)

Sol:
1. Emma Malabuyo (SUA)
2. Ana Padurariu (CAN)
3. Olivia Cimpian (ROM)

Daniela Sburlea pentru Puzzlegym

 Posted by on martie 11, 2016