Mar 222016
 

Mai marii gimnasticii noastre vorbeau inainte de Glasgow 2015 despre o calificare certa a echipei feminine la Jocurile de la Rio. Neasteptatul loc 13 din calificari a fost pus pe seama ghinionului. Calificarea ramanea certa chiar daca trebuia obtinuta prin participarea la Turneul de Recalificare de la Rio.

La 5 saptamani distanta de Turneul de Recalificare certitudinea a disparut. Se pare ca era legata de un singur nume – Larisa Iordache. Imposibilitatea Larisei de a participa a schimbat pentru prima data declaratiile oficiale. Surprinzator insa, optimismul a ramas – “chiar si in cel mai rau caz, tot vom avea o gimnasta prezenta la Olimpiada”. Poate unii ar considera participarea cu o singura gimnasta un esec pentru o tara cu traditia Romaniei dar nu oficialii nostrii, ei vad partea plina a paharului…?!

Desi optimismul lor pare deplasat, pentru noi, iubitorii de gimnastica este o datorie. Noi inca mai speram  ca se va califica echipa si odata ajunsa la Rio, va intra in finala olimpica si se va lupta chiar pentru medalii. Chiar si dupa antrenamentul de verificare sustinut miercuri, 16 martie de lotul olimpic in Sala Polivalenta din Bucuresti.

Nu, nu a fost un antrenament care sa ridice multe sperante, au fost stradaniile si ezitarile unei echipe inca nesigure. Am vazut oboseala si neincredere, aproape resemnare.
Dar am vazut si sclipiri – ambitia supraomeneasca a unei campioane veterane,

indarjirea unui vis supus la mult prea multe incercari,

dorinta unei copile care si-a primit sansa cam tarziu,

atitudinea unei adolescente care isi cunoaste potentialul si limitele

sau tenacitatea unui soldatel neinfricat.

Toate astea ne-au reamintit de Romania, una dintre cele 4 mari puteri ale gimnasticii mondiale. De vor reusi aceste scilipri sa se adune intr-o echipa adevarata, unita si determinata… isi vor castiga si dreptul de a participa la Olimpiada. Dar cum nu Rio in sine trebuie sa fie telul ci felul in care ajungi acolo, ne dorim in primul rand ca sportivele noastre sa aiba curaj si ambitie, sa se antreneze cu sarg si tenacitate si sa concureze cu placere, bucurie si incredere. Iar pentru factorii de decizie ne dorim sa isi asume situatia actuala, sa schimbe optimismul cu realism si vorbele cu fapte. Gimnstica romaneasca trebuie resuscitata cat inca se mai poate!

 Posted by on martie 22, 2016

  2 Responses to “Calificarea la Rio intre optimism si realism”

  1. i Still don’t understand why Asiana Peng is not considered, i think it was a big mistake to replace her with Stanciu

  2. Ma intreb de ce credeti ca ar fi trebuit Stanciu sa primeasca vreo sansa mai repede. Ieri a obtinut niste rezultate sub-mediocre, in Belgia…