Noi 182015
 

Ca paralelele sunt calcaiul lui Ahile pentru gimnastica romaneasca se stie de multa vreme si prea bine. Atat de bine incat arbitrele au penalizarile pregatite inca dinainte ca fetele noastre sa urce pe aparat.

Cu toate acestea, un usor progres la paralele a fost  inregistrat de gimnastica romaneasca, in ultimii ani. Poate ajutate si de trecerea la lucrul cu palmiere si in mod sigur de atentia sporita care s-a acordat pregatirii la acest aparat, fetele au imbunatatit mult tinuta si ritmul de executie, incumetandu-se uneori si la elemente mai surprinzatoare, mai rar intalnite in bagajul tehnic obisnuit al romancelor. Cu toate acestea cresterea valorica s-a ascuns in spatele unui simptom nou al gimnasticii romanesti: inconstanta.

Greu de observat evolutia de la paralele atunci cand survin ratarile repetate! Dar intrucat trendul ratarilor si al ezitarilor nu a afectat doar paralelele, ci toate aparatele, ne incapatanam sa credem sau sa ne amagim ca totusi situatia la paralele s-a mai remediat.

La intrecerile junioarelor din ultimii ani, am tot avut ocazia sa observam mici schimbari in bine: accentul pe finalizarea elementelor in stand pe maini, insusirea timpurie a cerintelor de compozitie a exercitiilor si in general o atentie crescuta la detalii. Ne place sa credem ca medaliatele finalelor nationale de paralele devin din ce in ce mai competitive, uneori chiar cu pretentii internationale.

Iata cum s-au prezentat cele mai promitatoare “paraleliste” din randurile junioarelor la Nationalele din acest an.
Click pe nume pentru imagini.

La nivel 5 (2000-2001), podiumul este reprezentativ: castigatoarea Olivia Cimpian urmata de Carmen Ghiciuc si Maria Holbura, toate trei gimnaste cu mare potential la acest aparat. In umbra dificultatii reduse sau a greselilor de concurs mai sunt insa si alte junioare promitatoare precum Georgiana Juravle sau Roberta Plesa.

La nivel 4 (2002-2003), lucrurile par sa nu stea la fel de bine, desi potential exista. Denisa Golgota, castigatoarea din acest an, trage tare pentru a urca paralelul la nivelul celorlate aparate forte ale sale, in timp ce Iulia Berar – locul 3, pare sa nu isi regaseasca statutul de specialista a acestui aparat iar Camelia Anghel  -locul 2, se straduieste sa mascheze prin ritm ceea ce lasa la tinuta. Si acolo unde trioul fruntas nu straluceste, se intelege ca nici plutonul nu promite foarte multe. Cu toate acestea, exista afinitiati de speculat la copii precum Ana Maria Puiu, Coleen Tataru sau Ioana Oprea. Daca pentru subgrupa 2002 nivelul general ar creste cu siguranta prin aportul absentelor Laura Iacob si Nica Ivanus, pentru subgrupa 2003 lucrurile arata cam cenusiu. Vorbim deja in cazul lor despre recuperare si redresare. Ceea ce se contura ca avantaj si promisiune anul trecut pare pierdut odata cu cresterea in dificultate. Speram ca se vor gasi solutii la nivelul lotului de la Onesti pentru a depasi impasul la care s-a ajuns cu aceasta generatie.

Nivelul 3 (2004) aduce o gura de aer proaspat prin sportive frumos pregatite la cluburi, precum campioana Emilia Munteanu, vicecampioana Miriam Hamenni sau medaliata cu bronz Bianca Boca dar si gimnaste ca Nicola Pahontu, Silvia Sfiringu sau Diana Harabagiu. Cu sentimente amestecate insa ne-au lasat prestatiile celor 3 mezine ale lotului de la Onesti: Ioana Stanciulescu a inregistrat cel mai mare progres, Daniela Trica a evoluat considerabil iar Antonia Duta, campioana de anul trecut a progresat si ea tehnic desi in detrimentul acuratetii dar cel mai ingrijorator, toate 3 au punctat la inconstanta!

Promisiunile cele mai mari vin de la nivelul cel mai mic, nivelul 2 (2005) si nu doar pentru ca sunt cele mai tinere si pot suprinde cel mai mult ci pentru ca, pe buna dreptate, sunt valoaroase. Incepand cu medaliatele: campioana Daria Berar, Anne Mary Micu vicecampioana si Alina Craciun medaliata cu bronz si continuand cu gimnaste precum Alicia Morosan, Cristina Vesa sau Maria Ceplinschi si nu numai, paralelele par sa devina din ce in ce mai iubite printre micile gimnaste. Speram doar ca ele sa evolueze la fel de frumos si la cresterea in dificultate necesara marii performante.

Salutam pe aceasta cale stradaniile si tenacitatea antrenorilor si fetelor de la cluburi si loturi care incearca sa schimbe mentalitati si perceptii prin cea mai grea metoda posibila: munca! Ii incurajam si pe cei care nu fac o treaba la fel de buna sa incerce mai mult, s-ar putea sa descopere ca satisfactia lucrului bine facut poate fi o recompensa neasteptat de mare. Ii indemnam pe cei in masura sa le aprecieze eforturile sa o faca cu obiectivitate si impartialitate. Haideti sa facem pasi mai multi si mai hotarati spre paralele mai bune, spre o gimnastica mai buna!

 Posted by on noiembrie 18, 2015

  One Response to “Nationale Junioare 2015. Paralele inegale”

  1. Multumim!* avem nevoie de astfel de articole.