Noi 042015
 

Anul 2015 s-a anuntat inca de la inceput drept unul foarte greu pentru gimnastica romaneasca. Aparentele au fost salvate in prima parte, de sclipirile unor copii deosebiti, cele doua Andree: Munteanu, campioana europeana la barna si Iridon, dubla medaliata a Jocurilor Europene. Si iata ca la intrecerea suprema a fost din nou o Andreea – Larisa Andreea Iordache – cea care a adus singura medalie a Romaniei. Dar cate “Andree” mai poate lansa gimnastica romaneasca?

Prestatiile Romaniei la Mondialele acestui ciclu olimpic s-au legat de fiecare data de numele Larisa Andreea Iordache. A fost o Larisa incomplet refacuta cea care a salvat editia din 2013 (bronz la sol), o Larisa in forma buna cea care a dus echipa pe locul 4 si a cucerit medalii de argint la individual compus si sol la editia din 2014 si o Larisa din nou cu probleme medicale, cea care a adus singura medalie a gimnasticii feminine la editia din acest an. Daca intrecerile din 2013 si 2014 au pastrat vie speranta ca va fi mai bine in viitor, speranta ca o vom lua de la capat si vom razbi iar; editia din 2015 a adus intrebarea inevitabila: este acesta capatul de drum? Nici macar Larisa Iordache nu a putut salva Mondialele din acest an, cu toate ca medalia ei individuala a reinviat in oarecare masura speranta… Pentru prima data, in istoria moderna a gimnasticii, Romania nu se califica direct la Jocurile Olimpice. Si asta nu pentru ca echipa a prins o zi proasta in calificari… ci pentru ca gimnastica romaneasca este in regres. Problemele sunt vechi, efectele sunt doar intarziate de munca si dedicarea unor oameni deosebiti – sportive si antrenori deopotriva.

Romania

Prezentarea foarte buna de la Nationalele din Septembrie, venita dupa inceputul de an plin de probleme, a fost inca o minune, o sclipire a unor super-copii ce ne-a facut sa speram intr-un nou inceput. Viitorul ne va spune insa daca de aici va incepe o poveste noua sau va fi capatul de drum. Cert este ca gimnastica romaneasca nu trebuie sa se bazeze doar pe 1-2 talente exceptionale si o mana de copii ambitiosi. Trebuie sa se bazeze pe un sistem sanatos, cu antrenori bine pregatiti si buni pedagogi, oameni platiti pe masura reponsabilitatilor si in raport cu performantele lor, cu arbitri corecti, care apreciaza valoarea si nu alte interese, cu sali de gimnastica dotate corespunzator, cu medicina sportiva de inalta calitate accesibila tuturor sportivilor, cu programe moderne de refacere si recuperare, cu asistenta psihologica adecvata nevoilor reale ale sportivilor si antrenorilor, cu sponsori care sa sustina performantele sportivilor si cu public care sa le fie alaturi la bine si la rau. Abia un astfel de sistem va putea readuce copiii dornici de performanta in sali, abia atunci vom avea poate gimnaste valoroase, suficient pregatite sa concureze la marile competitii fara sa duca pe umeri povara accidentarilor repetate si antrenamentului in salturi. La momentul acesta, Romania este pe locul 13 in lume. Va mai reusi probabil sa obtina medalii si sa intoarca situatii si pe actualul sistem dar acestea vor fi exceptii si nu normalitate. Este nevoie de schimbare!

Pana atunci, ne dorim sa se aiba grija de copiii pe care ii avem deja, sa se faca tot posibilul pentru a fi ajutati sa obtina cele mai bune performante posibile, ne bucuram pentru performantele deosebite ale Larisei Iordache, castigatoare a unui bronz cat un argint si capabila de cel mai stralucitor aur si de evolutia incredibila a micutei Laura Jurca, micul soldatel tenace, pregatit sa treaca la nivelul urmator – medaliile individuale. Tinem pumnii stransi ca toate fetele sa fie sanatoase si capabile sa lupte pentru visele lor. Ca fani, incercam sa ne facem partea noastra – sa fim alaturi de ele si la bine si la rau, sa le transmitem cu fiecare ocazie ca sunt apreciate si iubite, mereu. #SuntemCuVoi

 Posted by on noiembrie 4, 2015

  One Response to “Mondiale 2015. Capat de drum?”

  1. In sfarsit imi pare bine ca pana la urma ati inteles ceea ce trebuie gimnasticii romanesti ca sa fie di nou in top !De la inceputul acestui an tot incercam ,cu comentarile mele,sa fac sa se inteleaga ca se intampla ceva urat cu ea !