Iul 232015
 

Nationalele Junioarelor reprezinta unul dintre cele mai interesante concursuri de gimnastica de pe parcursul anului. Cu greu ar putea senioarele consacrate sa ne mai surpinda asa cum au facut-o cand erau inca mici si necunoscute, asa cum ne surprind an de an junioarele.
Prima intalnire importanta a anului pentru junioare o constituie Nationalele pe Echipe de la inceputul verii,  in toamna urmand sa aiba loc Nationalele Individuale.

Competitia desfasurata pe 30 iunie la Onesti a avut la start trei niveluri de varsta si valoare: categoria II, nivel 3 – gimnaste de 11 ani; categoria II, nivel 4 – gimnaste de 12 si 13 ani si categoria I, nivel 5 – gimnaste de 14 si 15 ani. O importanta aparte a avut aceasta intrecere, ca de obicei, pentru mezinele de nivel 3 aflate la o schimbare majora de categorie, dar de data aceasta, si pentru junioarele “mari” de nivel 5 care au fost incarcate cu miza selectiei nationale pentru participarea la Festivalul Olimpic al Tineretului European ce urmeaza sa se desfasoare la finele lunii la Tbilisi.

Categoria II, nivel 3

Asa cum va spuneam, cele mici au avut multe de demonstrat. Si cele mai multe dintre ele au facut-o cu succes. Cele trei fruntase ale nivelului 2 de anul trecut, Ioana Stanciulescu, Antonia Duta si Daniela Trica au confirmat increderea investita in ele prin selectia timpurie in lotul de pregatire de la Onesti, ele terminand calificarile individuale pe primele 3 locuri. Ioana si-a pastrat suprematia, exceland in special la sol

iar Antonia si Dana au mers umar la umar, fiecare punandu-si in valoare aparatele forte, paralele pentru Antonia si barna pentru Dana, impartind in final a doua pozitie de calificare.

Aspiranta si ea la lotul de junioare, Miriam Hamenni le-a urmat indeaproape pe cele 3 clasate (la 0.15 puncte de locul 3) reusind si cea mai buna nota la paralele.
Au demonstrat ca sunt cu gandul la Onesti si reprezentantele Constantei, Emilia Munteanu si Alexandra Patriche dar si micutele Lara Bodnaru Lacatusu si Lisa Marchidanu si bineinteles sportiva clubului local Valentina Gondos care isi doreste sa continue aici frumosul parcurs inceput. Silvia Sfiringu, Nicola Pahontu, Andreea Tudor, Ana Stefan, Ana Maria Avram, Gabriela Toader sunt si ele candidate serioase, fara a le neglija si pe cele care nu s-au impus in mod deosebit de aceasta data, printre care, de ce nu, si Diana Harabagiu sau Andreea Digniri, sarbatoritele zilei care au avut in plus si emotiile aniversarii a 11 ani in ziua concursului.

In final, cele mai fericite au fost medaliatele: CSS 1 Constanta, medalie de aur (Ana Maria Avram, Emilia Munteanu, Alexandra Patriche, Gabriela Toader); CNS Cetate Deva, medalie de argint (Valentina Borca, Delia Burileanu, Larisa Ilies, Alesia Matu Cosca) si CSSG Focsani, medalie de bronz (Andreea Constantin, Denisa Manole, Iohana Pasere).

Categoria II, nivel 4

Foarte interesant a fost si concursul nivelului 4 avand la start gimnaste de 12 si 13 ani. Cu toate acestea numarul lor a fost unul destul de mic, de doar 22. Principalele performere au fost junioarele de 13 ani din lotul de la Deva si cele de 12 ani din cel de la Onesti. Merituoasele medaliate sunt: CSM Onesti, medalie de aur (Laura Iacob, Teodora Manolache, Ioana Oprea, Coleen Tataru); CSA Steaua Bucuresti (Andra Andriuca, Camelia Anghel, Alexia Borascu, Diana Mandrea) si CSSG Focsani, medalie de bronz (Adelina Ciobotaru, Teodora Patrascu, Ana Maria Puiu).

Nivelul a fost dominat fara doar si poate de Denisa Golgota (13 ani), o gimasta cu mult zvac si energie si multa dragoste pentru sport. Ea a uimit in special la sol dar si la sarituri unde a prezentat un Yurchenko 360.

Super talentele de 12 ani, Camellia Anghel si Iulia Berar si-au folosit punctele forte, dinamismul pentru Camelia si eleganta pentru Iulia, si au reusit calificarea de pe a doua pozitie la egalitate.

Micuta minune din Barlad, Laura Iacob (13 ani) a platit tribut unor greseli necaracteristice si a terminat pe locul 4, dar a fost cea mai valoroasa la barna si a starnit aplauze si admiratie cu noile ei elemente de dificultate, Tsukahara la sol, Gienger la paralele si Yurchenko 360 la sarituri.

Maria Pana, Ana Maria Puiu, Ioana Oprea, Alexia Borascu si Coleen Tataru au fost in grupa fruntasa a clasamentului confirmand valoarea care le-a recomandat pentru lotul de junioare de la Onesti.
Cu evolutii frumoase au incantat si Ariadna Stanciu, Diana Mandrea, Teodora Manolache, Elena Burlacu, Bianca Matei

Categoria II, nivel 5

Interesant de observat ca la nivelul 5 au intrat in concurs un numar egal de gimnaste cu cel de la nivel 4, imbucurator daca ne gandim ca varfurile generatiei forte (2001) sunt toate inca in numar mare in activitate dar alarmant daca ne intrebam, ce s-a intamplat la nivelul inferior, unde, cum si de ce s-au pierdut atat de multe gimnaste?

Ramanand optimisti, revederea talentatelor junioare 2001 ne-a prilejuit si de aceasta data momente de satisfactie si incredere. Intr-o frumoasa traditie, inceputa inca de la “mica gimnasta” echipele CNS Cetate Deva si CS Farul Constanta s-au luptat pentru suprematie. Clasamentul a aratat de aceasta data astfel: CNS Cetate Deva II, medalie de aur (Olivia Cimpian, Ioana Crisan, Carmen Ghiciuc); CS Farul Constanta, medalie de argint (Corina Gaianu, Carmen Glavan, Georgiana Juravle) si CNS Cetate Deva I, medalie de bronz (Alisia Botnaru, Adela Florea, Denisa Florea).

Aflate pentru prima data in duel cu generatia 2000 si motivate de dorinta de a reprezenta Romania la Festivalul Olimpic al Tineretului Euopean, cele mai valoroase gimnaste 2001 s-au intrecut in elemente dificile si executii spectaculoase. Astfel, campioanele Ioana Crisan si Olivia Cimpian au reusit sa se impuna in fata medaliatei europene de juniori Andreea Ciurusniuc. Cu o dificultate optima pentru varsta lor si cu executii frumoase, chiar si la paralele, cele doua devence au dovedit asadar ca merita sa ne reprezinte la FOTE. Andreea Ciurusniuc a impresionat mai ales la barna.

O frumoasa surpriza a venit de la Carmen Ghiciuc, una din elevele Devei, aflata putin sub radarul multora pana acum. Ea s-a evidentiat drept cea mai valoroasa junioara la paralele la acest moment.

Maria Holbura a dovedit ca este in real progres, Alexandra Mihai a incantat din nou cu personalitatea ei sarmanta, Alisia Botnaru s-a confirmat o “solista” valoroasa, Georgina Juravle a revenit in forta, cu aceeasi precizie si putere de concentrare, dupa o pauza de recuperare, Carmen Glavan a recucerit iubitorii de artistic, Corina Gaianu si-a aratat progresul tehnic dar si originalitatea, in special la barna, Beatrice Butunoi a dovedit o constanta uimitoare, in ciuda unui an fara participari competitionale, Denisa Stanciu a strans admiratie pentru o tinuta exemplara iar Stefania Orzu a adunat aplauze pentru interpretare.

S-au remarcat insa si Denisa Florea, Roberta Plesa, Andra Anghelscu sau Anda Butuc chiar daca au mai inregistrat si greseli sau nu au putut concura la toate aparatele din motive de sanatate.

La final de relatare nu ne ramane decat sa ne dorim ca toti acesti copii sa ramana sanatosi si sa creasca frumos. Si sa ajunga sa ne uimeasca si din postura de senioare!
Multumim din suflet colaboratorilor si corespondentilor de la fata locului care fac posibila cunoasterea si promovarea acestor copii talentati!

 Posted by on iulie 23, 2015

  One Response to “Talent, valoare si ambitie la Nationalele Junioarelor”

  1. multumim. Le doresc fetelor sanatate, progres, vointa si executii curate si dificile mai ales la concursurile cu miza mare.