Oct 302014
 

grup
Sala Sporturilor din Deva
a gazduit la finalul saptamanii ce a trecut intrecerile Campionatelor Nationale Individuale ale Junioarelor. In ciuda salii mici si prea putin primitoare, entuziasmul, emotiile si gimnastica de calitate au animat atmosfera, au trezit sperante ai au bucurat suflete. Da, au lipsit “junioarele mari” cele aflate in pregatire la lotul de la Izvorani dar asta a stirbit prea putin din frumusetea concursului. O competitie de junioare este intotdeauna captivanta in special datorita celor mai mici participante, ele transmit cele mai multe emotii, emana cea mai sincera bucurie si ofera cele mai neasteptate surprize. De aceasta data, in premiera au fost invitate la Campionatele Nationale Individuale si gimnastele de nivel 2, cele care abia au implinit sau implinesc 10 anisori. Si, asa cum era de asteptat, au adus un plus de entuziasm si prospetime competitiei.

Categoria III, nivel 2

In concursul individual compus, din randurile micilor gimnaste s-au distins medaliatele Ioana Stanciulescu (CS Farul Constanta), Antonia Duta (CS Dinamo Bucuresti) si Daniela Trica (CSS Barlad). Lupta pentru aur s-a dat intre primele 2 clasate iar departajarea s-a facut la barna si paralele; la barna a stralucit Ioana, la paralele s-a impus Antonia. Daniela Trica a reusit un concurs curat, impresionand in special la barna si sol. Dar au fost si alte micute care s-au remarcat in intrecerea individuala, sportive foarte talentate care ne fac sa privim generatia 2004 ca pe una de mare perspectiva. Iata cateva nume care s-au remarcat de aceasta data: Lisa Marchidanu (CSS Steaua Bucuresti), Silvia Sfiringu (Farul Constanta), Emilia Munteanu (CSS 1 Constanta), Elisa Stana (CSS 1 Timisoara), Diana Harabagiu (CSS 1 Constanta), Valentina Gondos (CSM Onesti), Ana Stefan (CSS Triumf Bucuresti), Andreea Tudor (CSS 7 Dinamo Bucuresti), Nicola Pahontu (CSS Buzau), Aida Sapira (CS Dinamo Bucuresti), Miriam Hamenni (CSS 2 Bucuresti).

In finalele pe aparate, Antonia Duta a dominat intrecerea la paralele, Daniela Trica s-a impus categoric la barna, la sarituri campioane au fost Iris Tudorache (CSA Steaua Bucuresti) si aceeasi Antonia Duta iar la sol au stralucit Ioana Stanciulescu si Lisa Marchidanu.

Aida Sapira

Categoria II, nivel 3

Pentru concurentele nivelului 3, anul 2014 a reprezentat o importanta piatra de hotar a carierei lor. Ele au pasit in lumea “gimnasticii mari”, acolo unde clasamentele apreciaza curajul de a aborda elemente dificile, rezistenta, forta si precizia. Am anticipat o disputa la aur intre eleganta si acuratetea Iuliei Berar (CSM Arad), constanta si stabilitatea Anei Puiu (CSSG Focsani) si dinamica si forta Mariei Pana (CS Dinamo Bucuresti) dar nu am ignorat nici tenacitatea si consecventa micutei Nicole Coman (CS Farul Constanta). A castigat Nicole! Secretul ei – constanta, atentie, complexitate. Iulia Berar a ocupat locul 2, pierzand sansa la aur in urma unei greseli la barna. Tot o greseala, pentru ea la paralele, a costat-o si pe Ana Maria Puiu un loc pe o treapta mai inalta a podiumului, ea a ocupat in final locul 3. Maria Pana a reusit, cu evolutii bune si constante, clasarea pe locul 5 la individual compus fiind intrecuta de gimnasta Onestiului, Ioana Oprea. Ioana a contabilizat si ea o greseala (la barna) dar evolutiile foarte bune si complexitatea exercitiilor de la celelalte aparate au urcat-o in clasament pana in imediata vecinatate a podiumului.
In concursul individual s-au mai remarcat: Camelia Anghel (CSA Steaua Bucuresti), Coleen Tataru (SCM Bacau), Diana Mandrea (CSA Steaua Bucuresti), Lavinia Jitea (CNS Cetate Deva), Alexia Borascu (CSA Steaua Bucuresti)

Finalele pe aparate le-au desemnat campioane pe: Ana Maria Puiu la sarituri, Iulia Berar desigur la paralele, Maria Pana la barna si Ioana Oprea la sol.

Categoria II, nivel 4

Categoria vedeta asa cum o numea un ziar local in conditiile absentei de la categoria I a junioarelor lotului de la Izvorani. Noi spunem categoria vedeta si atat. Pentru ca nu este generatie mai promitatoare si mai omogena in gimnastica romaneasca a ultimilor ani decat generatia 2001. Si daca adaugam si varfurile generatiei 2002 deja stim ca o intrecere in cadrul acestei categorii nu are cum sa nu fie una palpitanta si incantatoare. Din pacate au fost niste absente notabile si in cadrul acestei categorii, pe masura ce dificultatea creste apar si uzura si accidentarile. Astfel, le-am simtit lipsa unor gimnaste precum Georgiana Juravle, Roberta Plesa, Laura Iacob, Daniela Dumitrascu sau Beatrice Butunoi.
Titlul de campioana absoluta a fost castigat detasat de Ioana Crisan, talentata gimnasta clujeana a CNS Cetate Deva. Ea si-a aparat titlul cucerit anul trecut, impunandu-se prin nivelul ridicat de dificultate dar si prin precizia si constanta executiilor. Cea mai buna evolutie a sa a fost cea de la barna, pentru care a obtinut una dintre cele mai mari note din concurs (14.900). A fost secondata in clasamentul individual de catre eleganta aradeanca, si ea reprezentata a CNS Cetate Deva, Olivia Cimpian. Oli nu a reusit un concurs lipsit de greseli dar nivelul ridicat de dificultate si calitatea superioara a executiilor au propulsat-o pe treapta a doua chiar in condititiile unei concurente foarte puternice si omogene. La o mica distanta de ea s-a clasat si Alexandra Mihai, reprezentanta CSS 2 Bucuresti, care a reusit un parcurs foarte bun cu evolutii dintre cele mai valoroase la sol si paralele dar si cu o prestatie mai slaba la barna. Evolutia ei la sol a fost una dintre cele mai frumoase din intreg concursul, fiind apreciata atat de public cat si de arbitre.
La foarte mica diferenta de podium s-a situat un pluton de gimnaste deosebit de talentate si de bine pregatite. Nu ne puteam astepta la diferente foarte mari atunci cand vorbim de “categoria marilor sperante” (cum am numit-o noi in trecut), nu-i asa? Urmatoarele clasate au fost asadar, Andra Anghelescu (CSS 7 Dinamo Bucuresti), Carmen Glavan (CS Farul Constanta), Denisa Florea (CNS Cetate Deva), Corina Gaianu (CS Farul Constanta), Alisia Botnaru (CNS Cetate Deva). Si chiar daca nu au fost in plutonul fruntas de aceasta data nu putem sa nu le nominalizam si pe Denisa Golgota (CNS Cetate Deva), Nica Ivanus (CNS Cetate Deva), Kathlen Coman (CS Farul Constanta), Ana Maria Pasa (CS Farul Constanta) sau Carmen Ghiciuc (CNS Cetate Deva).

Tehnic, la aceasta categorie am avut si suprize din cele mai placute – o desprindere Comaneci reusita de Denisa Golgota, o pirueta Hopfner- Hibbs executata de Andra Anghelscu, o pirueta dubla la barna si o pirueta Gomez la sol reusite de Corina Gaianu, un salt Pak de la Olivia Cimpian, o Tsukahara de la Ioana Crisan, un salt 1080 de la Denisa Golgota, cateva cloche-uri la cap cu 180 (Crisan, Cimpian) – si am enumerat doar cateva.

In finalele pe aparate s-au impus: Ioana Crisan la sarituri si barna, Denisa Florea la paralele si Alexandra Mihai la sol cu o evolutie de exceptie.
Valentina Gondos

Categoria I, nivel 5

In lipsa junioarelor de la Izvorani, competitia la categoria I a fost una restransa dar nu lipsita de evolutii frumoase si valoroase. S-au distins in mod special junioarele din lotul de la Deva: Dora Vulcan (CSS 7 Dinamo Bucuresti) si Maria Holbura (CSS 1 Constanta) dar si fosta componenta a lotului de junioare, Teea Milea (CS Farul Constanta). Dora Vulcan s-a distins prin calitatile artistice dar si acrobatice si a reusit sa castige toate titlurile puse in joc la aceasta categorie, doar Teea Milea reusind sa o egaleze la sol. Maria Holbura a secondat-o pe Dora atat la individual compus cat si la sarituri, paralele si sol.

Rezultate complete – individual compus si finalele pe aparate

Si da, in concluzie Nationalele de Junioare sunt mereu la inaltime! Si nu pentru ca ne gandim la eventualele viitoare medalii mondiale si olimpice, desi vazand talentul, pasiunea si avantul tinereleor sportive nu ai cum sa nu te gandesti si la asta, ci pentru ca gimnastica juniorilor este cea mai pura si frumoasa expresie a gimnasticii, este gimnastica de dragul gimnasticii, este bucurie, entuziasm, pasiune, ambitie si camaraderie! Cei care iubiti gimnastica si nu doar medaliile si palmaresul sunteti invitati la urmatoarele concursuri! Intrarea, ca de obicei, este libera! Fair-play-ul, voia buna si aplauzele sunt obligatorii!

Foto: Dan Mares

 Posted by on octombrie 30, 2014

  One Response to “Campionatul National Individual al Junioarelor, Deva 2014”

  1. Am fost in sala..a fost magnific, impresionant!