Iun 232014
 

Podium nivel 3

Am revenit in Sala Sporturilor din Onesti la mijloc de iunie 2014 pentru prima competitie nationala a junioarelor “mari” - Campionatul National pe Echipe al Junioarelor. Am regasit aceeasi sala mare si primitoare la fel de goala ca si in anii trecuti – un singur afis pe usa de la intrare anunta timid programul intrecerii sportive. Orasul Nadiei Comaneci nu stie ca in sala ce poarta numele eroinei locale se intrec viitoarele campioane olimpice ale Romaniei.

Parinti, rude, prieteni si noi, cativa reprezentati ai iubitorilor de gimnastica incercam prin entuziasm sa suplinim lipsa acuta de spectatori. E greu! E greu sa convingi un copil ca festivitatile de premiere organizate la limita profesionalismlui si cele cateva aplauze anemice merita efortul si sacrificiul depuse zi de zi in sala de gimnastica. Si atunci nu ne surprinde cand revenind an de an la competitiile junioarelor regasim de fiecare data din ce in ce mai putine concurente.

Anul acesta nivelul 3, nivelul de trecere de la mica gimnasta la junioratul “mare” a avut la start doar 25 de gimnaste fata de 34 anul trecut. Iar numarul total de gimnaste inscrise in concurs a fost cu aproape 30% mai mic decat numarul gimnastelor prezente la competitia similara a anului 2013. Este adevarat insa ca mare parte din acest procent se justifica prin absenta din concurs a componentelor lotului olimpic de la Izvorani precum si prin organizarea programului competitional 2014 care ofera posibilitatea gimnastelor de nivel 2 sa participe la finalele individuale din toamna fara a fi nevoite sa faca trecerea la nivelul superior 3.

Si astfel ne multumim cu un campionat national de calificare cu doar 70 de junioare la start iar peste cativa ani vom vrea chiar sa obtinem medalii mondiale si olimpice prin reprezentantele acestor generatii. Paradoxul gimnasticii romanesti este ca acest lucru se tot intampla, plecand de la o mana de copii ajungem an de an sa ne luptam cu cele mai bune gimnaste ale lumii si sa le cucerim medaliile. Pana cand insa? Reteta nu poate functiona la infinit, ceva trebuie sa se schimbe pentru ca medaliile cucerite sa nu mai fie miracole ci normalitate. Ne punem speranta in noua campanie “Tara, Tara, Vrem Campioane!” si ne dorim ca in anii ce vin sa vedem primele ecouri ale acestei campanii in numarul crescand al participantelor la un Campionat National dar si in numarul mai mare al spectatorilor la un astfel de concurs.

Echipa Puzzle a incercat din nou si la acest concurs sa fie aproape de tinerele gimnaste dar si de suporterii lor. De data aceasta ne-am straduit sa va oferim in timp real informatii dintre cele mai greu de obtinut la un concurs national (chiar si pentru cei aflati in sala) – note. Am lasat relatarile de tip “quick hits” in grija prietenilor de la Fangymnastics si ne-am axat pe “vanatoarea” de note. Multumim mult prietenilor care ne-au ajutat (Catalinei, Emiliei si in special Cristinei de la Fangymnastics) si speram ca v-am oferit ceva util. Ramane sa ne comunicati in ce masura informatiile v-au fost de ajutor si va doriti sa vi le furnizam si la competitiile viitoare. In ce priveste materialul video trebuie sa multumim ca de fiecare data prietenei comune Puzzle si Fangymnastics, Andra care este mereu “filmatorul” de nadejde al micutelor gimnaste.

Pentru inceput va propunem sa cunoasteti cele mai tinere participante la acest concurs, tinerele gimnaste nascute in 2003.

Categoria II, nivel 3

Pentru noi, nivelul 3 este mereu cel mai interesant pentru ca este un prag important in cariera tinerelor gimnaste. Este cea mai grea trecere intre categorii, este primul contact al “micilor gimnaste” cu adevarata lume a junioratului. Aici incep sa apara pentru prima data elementele mai curajoase: Danilove si salturi la barna, Tsukahara la sarituri, gigantica inainte la paralele sau salturi duble si cu surub la sol. Gimnastele practic se redefinesc odata cu terecrea la aceasta noua categorie, unele continua sa fie cele mai bune, altele nu isi regasesc ritmul sau nu isi pot invinge frica iar cele mai inzestrate se autodepasesc. De data aceasta echipele medaliate au fost: 1. CSA Steaua Bucuresti (Camelia Anghel, Alexia Borascu, Alexandra Chiritescu, Diana Mandrea) 2. CSSG Focsani (Ana Maria Puiu, Elena Iuliana Smadi, Teodora Patrascu) 3. CSS Barlad (Teodora Grigore, Maria Lupu, Teodora Manolache) iar topul primelor 3 gimnaste calificate pentru concursul individual din toamna a fost: Ana Maria Puiu (CSSG Focasani), Iulia Berar (CSM Arad) si Coleen Tataru (SCM Bacau). Diferentele au fost mici iar gimnastele foarte bine pregatite. Ratarile au fost multe asa cum este si de asteptat la gimnaste atat de putin experimentate dar privind in perspectiva dincolo de ratari si chiar dincolo de clasamente putem spune ca potential exista. Sa cunoastem cateva dintre cele mai promitatoare protagoniste ale acestui nivel:

Ana Maria Puiu (CSSG Focsani)- eleganta si constanta

Iulia Berar (CSM Arad)- cea mai frumoasa tinuta din concurs la toate aparatele (Din bagajul tehnic: roata pe talpi, stalder, gigantica inainte – paralele; pirueta Preziosa – barna; pirueta dubla “scorpion” – sol)

Collen Tataru  (SCM Bacau)- atenta, constanta, eficienta

Teodora Teodoru  (SCM Bacau)- dificultate si tinuta dintre cele mai bune (Din bagajul tehnic: coborare 720 – barna; dublu grupat, 720 – sol)

Maria Pana (CS Dinamo Bucuresti)- exercitii foarte dificile, emotii foarte multe si probabil ceva probleme de sanatate? (Din bagajul tehnic: gigantica inainte – paralele; dublu grupat, 720, 360 inainte – sol; flic+flic+salt, cuib, salt lateral – barna)

Nicole Coman (CS Farul Constanta)- curajoasa, atenta, constanta

Camelia Anghel (CSA Steaua Bucuresti)- energica, puternica, hotarata

Alexia Borascu  (CSA Steaua Bucuresti)- eleganta, expresiva, talentata

Ioana Oprea (CSM Onesti)- puternica si dinamica (Din bagajul tehnic: gigantica inainte, trecere prin sub-balansare – paralele; cloche+salt grupat, coborare 540 – barna)

Teodora Grigore (CSS Barlad)- energica, expresiva, carismatica

Dar nu le uitam nici pe Iuliana Smadi, Elena Burlacu, Gianina Dan, Alexandra Bogdan, Anca Sotir, Ana Maria Fedeles, Elena Trandafir, Lavinia Jitea - toate gimnaste talentate cu executii frumoase si potential mare de progres. Si in mod deosebit vrem sa nominalizam echipa de la CSS Barlad formata din Teodora Grigore, Maria Lupu si Teodora Manolache gimnaste care ne-au impresionat prin spiritul de echipa, atitudinea de concurs, constanta pe aparate (cele mai bune evolutii la barna) si nivelul ridicat de pregatire.

Ca de fiecare data, micile gimnaste ne-au molipsit cu entuziasmul si energia lor, ne-au impresionat cu determinarea si pasiunea lor si ne-au dat speranta si dorinta de a le vedea pe marile podiumuri ale lumii. Le multumim si le dorim sa ramana sanatoase si la fel de indragostite de gimnastica!

Vor urma impresii de la competitiile junioarelor II, nivel 4 si junioarelor I! Ramaneti aproape!

 

 Posted by on iunie 23, 2014